• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Potyczkę o zdrowe żywienie brytyjskich dzieci rozpoczął Jamie Oliver, człowiek związany z kuchnią oraz kulinariami, właściciel przedsiębiorstwa kuchni, kochający łatwe i zdrowe posiłki. Przez wiele lat nie mógł zrozumieć, dlaczego dzieci w szkołach brytyjskich faszerowane są śmieciowym pożywieniem pochodzącym od korporacji cateringowych, przygotowanym w szkolnych kuchniach z głęboko mrożonych artykułów i półproduktów, w trakcie gdy okolice miast i miasteczek pełne są drobnych producentów żywności, jacy wytwarzają w przystępnych cenach produkty żywnościowe pełnowartościowe, bez zastosowania syntetycznych środków i polepszaczy smaków – zobacz piekarnia dzierżoniów. Batalia trwała dużo lat, lecz Jamie osiągnął sukces. Uzewnętrznił, że szkolne posiłki pod żadnym pozorem nie są dużo droższe od tych cateringowych, a ich wartość zdrowotna jest zdecydowanie pokaźniejsza. Udało się uzyskać dofinansowanie od brytyjskiego rządu, wydaje się wobec tego, że na razie sytuacja przebiega pomyślnie dla zdrowia brytyjskich dzieci. Dlatego ze zdziwieniem wolno odnotować fakt, że polskie szkoły, w których zespół pań kucharek przygotowywał każdego dnia dzieciom łatwe ale smaczne i zdrowe posiłki, pragną odejść od tego modelu na rzecz obsługi cateringowej.

Categories: Inne

Comments are closed.